Hoe start ik een kledinglijn?

Wil je een eigen kledinglijn starten maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Hoe ga je ontwerpen en waar vind je een fabriek of producent die de kleding kan maken? En op welke manier vind je klanten? Deze vragen krijg ik regelmatig als ik met jonge startende ondernemers aan tafel zit.

Als ervaringsdeskundige deel ik graag een stappenplan met je om je op weg te helpen.

Met deze 10 stappen start je een kledinglijn:

  1. Schrijf een businessplan
  2. Je merk en naam vastleggen.
  3. Maak een moodboard en vertel je concept/idee.
  4. Aan de slag met een marketingstrategie
  5. Ontwerp het eerste item en maak een sample
  6. Vind een producent.
  7. Bouw een makkelijke webshop
  8. Laat je inspireren en kijk goed wat er speelt in de markt
  9. Stel niet uit, start meteen
  10. Maak een begroting en investeer

1. Schrijf een businessplan

Een businessplan schrijven is als het bekijken van je toekomst door een roze bril terwijl je op een roze wolk zweeft. Het is een gestructureerde reis naar het hart van je zakelijke visie. Dit plan biedt niet alleen een routekaart voor je onderneming, maar het stelt je ook in staat om realistische doelen te stellen, potentiële obstakels te identificeren en strategieën te bedenken om ze te overwinnen. Met een goed doordacht businessplan kun je investeerders aantrekken, teamleden inspireren en jezelf eraan herinneren waarom je ooit aan dit avontuur begon. Kortom, het schrijven van een businessplan is een krachtige eerste stap naar het verwezenlijken van je dromen terwijl je geniet van de roze gloed van toekomstig succes.

2. Je merk en naam vastleggen.

Het vastleggen van je merk, naam, logo en kleuren is als het creëren van je eigen herkenbare stempel in de wereld. Deze elementen werken samen om je unieke identiteit te vormen, die anderen meteen aan jouw bedrijf verbindt. Het helpt je op te vallen, maakt je betrouwbaar en zorgt voor consistentie in al je uitingen. In feite, het vastleggen van je merk, naam, logo en kleuren is de basis voor het opbouwen van een sterke en blijvende connectie met je doelgroep.

Wacht niet te lang met het bedenken én vastleggen van een naam voor je merk. Het registreren van een domeinnaam kan nogal lastig zijn. Leg je gekozen naam dus meteen vast als domeinnaam en claim die naam ook direct op de social mediakanalen (Facebook, Instagram, Twitter, Tik tok, Snap en Pinterest). Om teleurstellingen te voorkomen is het handig om snel te checken of je domeinnaam nog vrij is.

Merkregistratie is de enige manier om jouw merknaam wettelijk te beschermen: alleen met een geregistreerd merk heb je het alleenrecht op het gebruik van jouw merknaam. De goodwill die jouw merknaam vertegenwoordigt wordt zo optimaal beschermd. Bovendien mag je, na registratie, het ®-teken achter jouw merknaam zetten.

3. Maak een moodboard en vertel je concept/idee.

Een moodboard en concept vormen de bouwstenen van je visuele verhaal. Een moodboard is een collage van inspiratie, het vat de sfeer en stijl van je idee samen. Het helpt je je creatieve richting te begrijpen en te communiceren. Een concept is de kern van je verhaal, het geeft betekenis en richting aan wat je wilt overbrengen. Samen creëren ze een krachtige combinatie die je visie tastbaar maakt en anderen meeneemt in je wereld. Met een moodboard en concept breng je je ideeën tot leven en geef je vorm aan je unieke boodschap. Het is een krachtig hulpmiddel om je concept te presenteren aan anderen, of het nu gaat om teamleden, klanten of investeerders. Kortom, een moodboard is de artistieke blauwdruk van je concept, waardoor het tastbaar en inspirerend wordt voor iedereen die ermee in aanraking komt.

4. Aan de slag met een marketingstrategie

Het belang van een marketingstrategie is de vertaalslag van de missie, visie en doelstellingen van het bedrijf. Succesvolle marketing zorgt er op die manier voor dat je naamsbekendheid, leads en conversie krijgt. Bij een marketingstrategie wordt vooral gefocust op het verkopen of aanbieden van producten en diensten. Hiervoor wordt er gekeken naar hoe het aanbod het beste aan de man te brengen is. Tevens wordt hier ook gekeken naar de manier waarop je met je bedrijf boven je concurrenten kunt uitstijgen.

Met een weloverwogen strategie kun je de middelen effectief inzetten, je doelgroep begrijpen en gerichte acties ondernemen. Het stelt je in staat om consistent en doelgericht te communiceren, je unieke waarde te benadrukken en duurzame relaties op te bouwen met je klanten. Kortom, een marketingstrategie is de kracht achter je groei, waardoor je de juiste stappen zet om je merk te laten floreren en onze doelen te verwezenlijken.

5. Ontwerp het eerste item en maak een sample

Je gaat een kledinglijn beginnen, je hebt al goed over de collectie nagedacht en in je businessplan omschreven waaruit de collectie moet bestaan. Maar hoe komt uiteindelijk alles tot stand? Misschien ontwerp je alles zelf, misschien besteed je het uit. We beginnen gewoon bij het begin want er zijn meerdere opties.

A) Kant en klaar Inkopen en eigen branding

Koop producten in van andere merken en laat ze zelf bedrukken met jouw logo of merknaam erop, bijv. Tshirts, tanktops, sweaters, jacks enz. Dit zijn meestal promotionele artikelen.
Soms kan dit ook met jouw eigen label erin, afhankelijk van de aantallen die je afneemt.

B) White label

Bij een white label heb je geen exclusieve verkooprechten, waardoor iedereen het product mag verkopen onder zijn eigen merknaam. Een white label product betreft vaak een product dat massaal in een fabriek wordt geproduceerd. Vanuit de fabriek wordt het product merkloos verkocht.

C) Zelf ontwerpen en laten produceren

Ontwerp zelf en laat het helemaal naar wens produceren in Nederland of in het buitenland.

D) Je huurt een designer in en laat het produceren.

Bespreek je ideeën met een designer en laat haar/hem je schetsen uitwerken passend binnen je concept. Zij kunnen het dan ook technisch klaar maken voor sampling en productie

6. Vind een producent.

Kijk goed wat je wilt met productie. Veel startende ondernemers willen hun eerste collecties meteen goedkoop laten produceren in het buitenland zoals China, India of Bangladesh. In het buitenland produceren is inderdaad goedkoper dan in Europa, maar let op dat vooral in Azië de minimum afname aantallen enorm hoog zijn. Hierdoor moet je dus meteen met een grote voorraad starten terwijl je nog geen ervaring hebt in hoe je modellen, kleuren en maten gaan lopen. Uiteindelijk kan dit dus veel duurder gaan uitpakken dan wanneer je een hogere stuksprijs zou hebben betaald maar minder voorraad. Dit geldt overigens ook voor het inkopen van je producten. Let wel op dat transportkosten soms in azie ook extreem hoog kunnen zijn en het veel langer onderweg is.

Wil je kleinschalig beginnen en toch naar het buitenland, kijk dan ook eens naar landen zoals Turkije, Portugal of Hongarije, deze zijn wel iets duurder maar wel kleinere afnames. Elk land of regio is vaak goed in een bepaald product of materiaal. Laat je goed informeren en ga als het kan kijken bij fabriken/agenten. Ga op zoek naar de perfecte producent om je visie werkelijkheid te laten worden. Het vinden van de juiste producent is als het leggen van een stevig fundament voor je project. Deze partner zal de sleutel zijn tot het omzetten van ideeën in tastbare producten en het waarmaken van kwaliteit en consistentie. Neem de tijd om te onderzoeken, te evalueren en te communiceren, zodat je een producent vindt die jouw doelen begrijpt en je helpt groeien. Kortom, de juiste producent is de spil in het succes van je onderneming, dus kies zorgvuldig en bouw samen aan een veelbelovende toekomst.

7. Bouw een makkelijke webshop

Bouw een moeiteloze webshop en leg de rode loper uit voor het gemak. Een intuïtieve webshop zorgt ervoor dat klanten naadloos kunnen bladeren, selecteren en afrekenen, zonder gedoe. Dit vertaalt zich in tevreden klanten, herhaalde aankopen en positieve mond-tot-mondreclame. Een eenvoudige webshop maakt winkelen een plezierige ervaring, wat essentieel is in een wereld waar tijd kostbaar is. Dus, investeer in een gebruiksvriendelijke webshop en laat klanten met een glimlach shoppen, terwijl jouw business floreert.

In principe kun je zomaar een online webshop beginnen. Je hebt namelijk geen speciale opleiding nodig. Toch dien je aan regelgeving te voldoen. Je moet je onder andere inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK) als je zaken gaat doen in Nederland en  het moet passen binnen het bestemmingsplan van je gemeente.

Een webshop beginnen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je goed over de verschillende opties nadenkt voordat je begint. Als je er een succes van maken wilt maken, heb je meer nodig dan alleen een product en een website.

8. Laat je inspireren en kijk goed wat er speelt in de markt

Laat je inspireren en blijf alert op markttrends. Inzicht in wat er in de markt speelt, is als het leggen van een schatkaart naar succes. Door jezelf open te stellen voor nieuwe ideeën en trends, kun je kansen herkennen en je aanpassen aan veranderende behoeften van klanten. Dit stelt je in staat om innovatieve oplossingen te creëren en een concurrentievoordeel te behouden. Dus blijf nieuwsgierig, kijk om je heen en laat je inspireren door wat er gebeurt – want in de evoluerende markt is relevant blijven de sleutel tot groei en triomf.

9. Stel niet uit, start meteen

Wacht niet, begin meteen met het opbouwen van je aanwezigheid op social media. Het is als het plaatsen van de eerste steen van je online reputatie. Elke post die je nu plaatst, elke interactie die je hebt, draagt bij aan je digitale identiteit. Door nu actief te worden, leg je de basis voor een betrokken online community en vergroot je je zichtbaarheid. Elke like, commentaar en deelactie kan je bereik vergroten en nieuwe volgers aantrekken. Dus, zet die eerste stap, deel waardevolle content en begin met het opbouwen van je online aanwezigheid – de sleutel tot het aantrekken van een loyale en betrokken doelgroep.

10. Maak een begroting en investeer

Maak een budget en investeer slim. Het helpt je inkomsten en uitgaven te beheren. Door verstandig te investeren, creëer je kansen voor groei. Een duidelijk budget geeft je richting en helpt je slimme financiële keuzes te maken. Dus, maak dat budget en zet je geld op een slimme manier aan het werk.

Start zonder regels!

Begin je stappenplan met focus en doelgerichtheid, en onthoud: er zijn geen vaste regels en paden. Elk stapje dat je zet, brengt je dichter bij je doel, en soms kunnen dingen door elkaar heen lopen – en dat is oké. Visualiseer je eindpunt en werk terug naar waar je nu staat. Ontwikkel een heldere strategie, maak een actieplan en ga aan de slag. Houd je voortgang bij, evalueer en pas aan waar nodig. Elk klein succes is een bouwsteen voor grotere prestaties. Dus, begin, beweeg en verover, terwijl je je realiseert dat jouw unieke pad geen strikte regels volgt.

Sta je op het punt om een bedrijf te starten, maar heb je geen idee waar te beginnen? Maak je geen zorgen. Ik sta voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren bij elke stap van je ondernemersreis.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *